Vad är catering?

Catering, vad är det egentligen?

Om man ska anordna en fest eller större tillställning så kan det ibland vara skönt att låta en utomstående ta hand om matlagningen. Det är ett stort projekt som en expert borde sköta även om det är fler än 20 gäster. Man ska inte underskatta att matlagning faktiskt är ett yrke som kockar är experter på. Så låt de göra det de gör bäst medan du tar hand om gästerna.

Beställ mat

Man kan välja att låta en cateringfirma komma hem och lämna maten som man beställt. Då får man oftast säga hur många gäster som kommer och om maten ska vara kall eller varm. Man får sedan maten levererad och instruktioner om hur den ska serveras på bästa sätt.

Låt kockarna laga maten på din fest

För att få absolut färsk mat så kan man låta kockarna från cateringfirman stanna och förbereda, servera och sköta allt annat som har med maten att göra på festen. Man kan även be dem ta med sina egna servitörer så att man slipper ha buffé eller liknande koncept på festen.

Slipp stressen med att laga mat till alla gästerna

Att planera och genomföra en fest tar mycket tid och energi. För många kan det vara ett stort stressmoment att sköta matlagning och all timing som det innebär. Därför bör man anlita experter för att fixa maten så att man inte behöver stressa i onödan. Stress kommer komma trots det.

Specialanpassa din meny

Man kan be firman om speciella och särskilda menyer. Oftast har de några förslag som man kan välja mellan, men oftast kan man även få vara med och sätta ihop menyn så som man själv vill ha den.

Allergier och intoleranser

Kom ihåg att säga till om det är så att någon i sällskapet är intolerant mot något eller om någon är allergisk. Som värd eller värdinna har du alltid skyldighetatt påminna dina gäster att informera om eventuella allergier eller om de inte kan äta en viss typ av mat på grund av andra anledningar.

Vad ska man tänka på med catering?

När man jobbar med catering så är det inte riktigt likadant som när man driver en restaurang. I vissa fall kan man göra både och, men det är i början kanske svårt att fokusera på båda aspekterna. I följande inlägg kan du läsa om några viktiga saker att tänka på om du har bestämt dig för att jobba med catering, det vill säga ha ett mobilt kök och laga mat på olika ställen som större event och liknande.

Ha goda relationer med dina kunder

Eftersom man inte har lika många återkommande kunder regelbundet inom catering så är det bra att vårda alla kundrelationer med extra vördnad. Det kan handla om att dina kunder vill köpa dina tjänster en gång om året eller mindre. Men när det väl är dags för de att välja firma så ska de alltid tänka på dig först eftersom du gjort så bra intryck förr.

Se till att maten alltid är så fräsch som möjligt

Det är jätteviktigt att maten som ni serverar är fräsch. Investera i bra verktyg och behållare som gör det enkelt för dig och dina anställda att göra ett bra jobb. Köp också endast in mat som ni vet att ni kommer använda, att låta mat ligga för länge kan resultera i magsjuka kunder vilket kommer att ge ditt företag dåligt rykte och garanterad göra att du mister en kund.

Marknadsföring

Det kan vara svårt att sticka ut på marknaden idag eftersom det finns så många olika företag som jobbar med catering. Att integrera digital marknadsföring i sin mix kan vara jätteviktigt. Om man själv inte har så bra koll på vad det innebär så kan man anlita sig utav experter. Kom ihåg att det här kan vara skillnaden mellan att en kund väljer en konkurrent framför dig bara för att du inte finns på sociala medier eller liknande. Så skaffa det och se till att det bli bra gjort.

Fråga tidigare kunder om de vill vara dina referenser

När du jobbat upp en kundbas så kan du fråga dem om de vill vara dina referenser. Det är riktigt bra för din business! Du kan även ha en servey som dina tidigare kunder kan fylla i för att ta reda på vad de tyckte var bra med din tjänst och vad som skulle kunna göras bättre.